blogBali plné zázraků

Bali plné zázraků

„Napíšeš něco o Bali?“ Napsala mi Adélka z Essence for life po návratu naší jógové skupiny z pobytu na krásném ostrově plném úžasných míst. Po delší době jsem vzala tužku a papír a začala své vzpomínky vkládat do psané podoby. Pravda, už dlouho mi psaní textu z našich pobytů leželo v hlavě a já ho stále odkládala. Až Bali!

Rozhodně nemáte šanci stihnout prožít a vidět za dva týdny vše, co vám nabízí nejzápadnější ostrov Malých Sund mezi Jávou a Lombokem. Brzy bylo zřejmé, že po první návštěvě zde, zcela nabydete jistotu, že sem se rozhodně chcete vrátit.

Jako milovnici přírody a jógy mě nadchla místní bujná vegetace, džungle sousedící s rýžovými poli, palmy tyčící se nad mnoha chrámy rozdílných velikostí a všudypřítomná lidská vřelost, přirozené plynutí běžného lidského žití a také příjemná vůně tyčinek a obětinek linoucí se ze všech míst. Obětinek, jejichž každodenní výroba tvoří část příjmu některých místních obyvatel. Tento místní zvyk a symbol Bali dávaly znát, že víra je zde nerozlučně spjatá se zdejším životem a vztahem k přírodě, s existencí mnoha chrámů, víra v dobro i zlo, sounáležitost, plynutí všeho.

Naše skupina užila na Bali krásných šestnáct dnů. V krásném ayurvedském resortu v Ubudu protkaném energií lidí, kteří se věnují s radostí a láskou všemu, co zde pod jejich rukama vzniká, jsme prožily první část našeho balijského jógově poznávacího dobrodružství. Přátelská atmosféra, výborná domácí ayurvédská strava z lokálních surovin, domácí zvířata a krásná prostorná jógovna byly jasným signálem, že pro naši skupinu nemohlo existovat v tuto chvíli krásnější místo.

Ranní lekce jógy tak byly úžasným zážitkem, v němž se síla přítomného okamžiku prolínala se spirituální energií samotného Bali s energií vlastní a sytila tak intenzivní prožitek každé chvíle, každého pohybu. Nevím, možná složitá věta ve vyjádření něčeho jednoduchého, základního, dostupného všem a všude a přesto – tady na Bali se věci dějí a nejdou popsat. Takové okamžiky je potřeba prožít tzv.na vlastní kůži.

Jeden z nejsilnějších zážitků jsem si odvezla z části proslulé i filmy známých hvězd – z míst energetických pyramid a zvukových léčení v nich. Síla vibrací zvuků gongů a dalších nástrojů prostupovala postupně celým tělem tak, že jsem odcházela o mnoho lehčí a ta síla byla opravdu velká a funkční. Očistné prameny řeky byly další zážitek, který zůstává navždy a společně s případnou návštěvou šamana tak dostal pobyt opravdu hluboký, energetický náboj. Výstup na sopku dodal opravdový pocit nadhledu a respektu, průchod vodním kaňonem pak opětovně upozornil na zdejší plynulý chod života. Každý kámen, strom, vše, co jen vidíte, má svoji duši a tedy respekt. Vše, co v našem západním světě chybí.

Další, poněkud odlišná podoba Bali nás čekala v druhém místě našeho poznávání, oblast Canggu známá plážemi a rájem surfařů. Zde se již promítá odlišný životní styl a vliv komerčního světa.

Síla oceánu však dávala ještě stále příležitost uvědomovat si jeho potenciál a záměr naší cesty. Vlny, které přináší vše nové a dávají možnost odnést a propustit to, co je staré a nefunkční. Pro toho, kdo vidí, vnímá souvislosti, pro toho je Bali opravdu velká inspirace, cesta ke změně. Na druhou stranu, změna začíná v každém z nás kdykoliv a kdekoliv. Bali však může být pomyslnou startovní čárou našich změn, cestou ke změně, která může být transformační. Takže já se už nyní těším na příště 😊.

Všechny lekce jógy probíhají v současné době v klidném prostředí rodinného fitness centra Muscle Factory Březnice.

IC Yoga  Březnice 

Muscle Factory Březnice

Rožmitálska 144, 262 72 Březnice

tel.:605 724 977, e-mail: ivaceradska@seznam.cz